Hållbarhet - Lillänghamnens fiskrökeri

Lillängshamnen – en hållbar tradition

Vi vill att vår mat ska vara god, både för dig och vår miljö. Därför har vi bestämt oss för att vi vill vara det hållbaraste alternativet i vår bransch. Det handlar inte bara om att våra produkter ska vara bra för miljön. Vi vill också att alla delar i vårt företag ska vara så hållbart som möjligt. När du väljer någon av Lillängshamnens produkter eller äter på vår restaurang så ska du vara trygg med att du gjort ett bra val både för dig, vår natur och för framtidens generation fiskälskare.

Vår goda råvara

Vi brinner för god mat och tummar aldrig på kvalitet. Därför köper vi endast färsk lax direkt från Norge, endast 15 mil från vårt rökeri. Vi vet nämligen att fisken smakar bättre om den inte behövt resa runt halva jorden innan den landar på din tallrik. För oss är det inte bara viktigt att fisken smakar gott utan även att den gör gott – både för dig och miljön. Genom att bara köpa fisk och skaldjur som är certifierad kan vi garantera att vi gör vad vi kan för att bidra till bättre och godare bransch.

En godare produktion

Vårt mål är att vår produktion ska ha ett så litet klimatavtryck som möjligt och därför har vi under senare år gjort stora investeringar för att minska vår energiförbrukning. Hösten 2021 flyttade vi in i en ny toppmoderna produktionsanläggning i Karlstad. Här röker vi 4-6 ton lax om dagen men trots det har vi minimalt med koldioxidutsläpp. Vår unika rökningsprocess och rökugn släpper ut 90-95 % mindre koldioxid jämfört med andra rökungnar och metoder på marknaden. Faktum är att 1000 kg rökt lax motsvarar samma mängd koldioxid som släpps ut när du eldar hemma i din kamin. Och naturligtvis så drivs hela vår produktion av förnybar energi från sol, vind och vatten.

Mindre svinn för godare mat

Vår kärlek till mat och vår omsorg till råvaran har gjort att vi tar tillvara på nästan hela fisken. Tack vare farmor Doris goda recept och vår smarta produktion är vårt svinn nära noll. Det lilla spillet som blir över hamnar i en god sallad, någon av våra röror eller pajer på någon av våra restauranger.

En 70 % godare nyhet

Våra nya förpackningar gör inte bara att vår goda lax behåller smaken bättre den innehåller även 70 % mindre plast. Det är inte bara en god nyhet för dig utan också för våra hav. Forskare har räknat ut att nästan 8 miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år. De tror också att det år 2050 finns mer plast än fisk i havet. Och så kan vi ju naturligtvis inte ha det. Att se över hur vi på bästa sätt kan paketera våra produkter är en del i vårt arbete mot att minska vårt plastanvändande.

En godare start på dagen

Många menar att frukosten är dagens viktigaste måltid. Vi håller med. Därför börjar vi alltid dagen med att bjuda våra medarbetare på frukost. Det kanske låter som en liten sak men för oss betyder det mycket. Vi vill att våra medarbetare ska må så bra som möjligt – både på jobbet och privat. För hos oss på Lillängshamnen går nämligen produktion och välmående medarbetare hand i hand. Mår vi bra och trivs med vårt arbete tror vi faktiskt att fisken du äter kommer att smaka lite bättre.

Några av våra initiativ för en bättre arbetsplats:

  • All vår personal arbetar självklart med kollektivavtal (Fack, Livs)
  • Fri tillgång till gym och aktivetscenter.
  • Tillgång till massörer, fysioterapeuter samt terapeut vid behov.
  • Gratis frukost varje dag till alla medarbetare samt förmånliga lunchalternativ.